Let op factuurfraude in Lelystad en omgeving! Wees alert.

26/08/2015

BKL lid, en tevens slachtoffer van factuurfraude, wil alle ondernemers waarschuwen en zijn ervaring delen.
Gisteren ontving ik een telefoontje van een van onze BKL leden. Deze ondernemer belde mij vanaf zijn vakantieadres in Frankrijk. Niet om te vertellen dat hij lekker aan het genieten was van zijn vakantie, maar om mij op de hoogte te stellen van factuurfraude waar zijn bedrijf slachtoffer van is geworden.

Vanuit het internationaal opererend bedrijf (hij heeft mij gevraagd geen naam te noemen, maar iedereen kent het bedrijf) is per post een factuur verzonden aan een buitenlandse klant. Deze klant doet al jaren zaken met desbetreffend bedrijf en maakt het bedrag van €16.000 over op het rekeningnummer onderaan de factuur. Onder deze factuur is een sticker geplakt met een nieuw rekeningnummer. Niets vermoedend en ter goede trouw maakt deze klant het bedrag over. Het geld komt nooit aan bij het bedrijf dat de factuur heeft verzonden!

Hoe kan dat?

Niet duidelijk is waar de lek is ontstaan, maar de factuur is ergens in het hele proces in handen gekomen van fraudeurs. Deze oplichters hebben de brief onderschept, envelop geopend en dus is de originele factuur is gebruikt, waardoor het niet van echt te onderscheiden is. Zelfs het nieuwe rekeningnummer stond onderaan vermeld met extra die sticker om aandacht te vragen het nieuwe rekeningnummer te gebruiken.

Er schijnt zelfs nog twee dagen voor einde betaaltermijn  met de klant gebeld te zijn door deze fraudeurs met de mededeling dat ze even moeten opletten met overmaken omdat het rekeningnummer is gewijzigd.

Momenteel is het gedupeerde bedrijf bezig de fraude uit te zoeken en het geld terug te halen.

Wat wil deze ondernemer met u delen?

Hij adviseert alle rekeningen die u zelf binnen krijgt en gaat voldoen, te controleren. Controleer of het banknummer nog gelijk is met wat u gewend bent. Bel eventueel het bedrijf waar de factuur van afkomstig is na indien u twijfelt, het om hogere bedragen gaat en indien er mutaties ten opzichte van het verleden zijn.

Met name internationaal werkende bedrijven moeten oppassen omdat er minder controle is tussen rekeningnummer en begunstigde.

Tip van hem:  stuur parallel per mail en post de facturen en vraag uw klant deze met elkaar te controleren. Doe dit ook zelf om uw leverancier te helpen fraude te voorkomen.

Ik wens dit lid heel veel sterkte toe en ik hoop dat hij nog een beetje van zijn vakantie kan genieten. Anderzijds hoop ik dat we dit soort fraudezaken samen kunnen helpen te verminderen. Heeft u inhoudelijk vragen over fraude en veiligheid, dan is mijn advies om met bijvoorbeeld International Security Partners contact te leggen. Zij zijn gespecialiseerd in voorkomen van fraude maar ook in het uitzoeken indien het zich heeft voorgedaan.  

https://www.ispbv.nl

Specifiek item over dit onderwerp staat op hun site! https://www.ispbv.nl/nieuws/factuurfraude-2/