Lelystad werkt aan eigen sociaaleconomisch akkoord: het ‘Lelystad Akkoord’

08/01/2016

Lelystad gaat de komende maanden aan de slag om een maatschappelijke alliantie te smeden van overheid, onderwijs, bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen die gezamenlijk gaan werken aan een zogenoemde ‘inclusieve arbeidsmarkt’.  Daarin blijft niemand aan de kant staan en is er ruimte op de arbeidsmarkt voor ieders talent. Dat vraagt om een goed opgeleide beroepsbevolking, om een adequaat onderwijsaanbod dat aansluit op de behoeften van het bedrijfsleven. Zorg voor mensen die uitvallen of bescherming nodig hebben hoort daar ook bij.

Concreet krijgt dit uitwerking in het - zo veel als nodig – realiseren van stageplekken, leerwerkplekken, werkervaringstrajecten, garantiebanen en ‘echte’ banen. Alle partijen worden aangesproken op hun rol als werkgever en op hun verantwoordelijkheid van maatschappelijk verantwoord ondernemerschap. Daarbij hoort het creëren van werkplekken en samenwerking met andere partijen ter voorkoming van vroegtijdige schooluitval, (jeugd)werkloosheid en uitsluiting van kwetsbare groepen. Dit levert uiteindelijk een verbetering op van de sociaaleconomische positie van zowel de afzonderlijke burger als van de stad in het algemeen.

Lelystad Akkoord

De ambitie met harde doelstellingen en afspraken om die duurzame, gezonde lokale arbeidsmarkt  te bereiken, worden verwoord in een met elkaar te sluiten ‘Lelystad Akkoord’. De komende maanden gaat een externe kwartiermaker, onder aansturing van een begeleidingsgroep, aan de slag om de verschillende partijen die nu ieder op  eigen terrein bezig zijn, te werven en te bewegen om mee te doen met het opstellen van zo’n gezamenlijk Lelystads Akkoord en vervolgens daaraan uitvoering te geven.

Begeleidingsgroep

Wethouder Jop Fackeldey gaf als bestuurlijke opdrachtgever namens het college de aftrap voor de werkzaamheden van de begeleidingsgroep en van de kwartiermaker, Fred Doeleman. De begeleidingsgroep bestaat uit Andries Greiner, voormalig gedeputeerde en huidig voorzitter Bedrijfskring Lelystad; Ben Vermeer, directeur van MBO College Lelystad; Onno Vermooten, directeur van Werkbedrijf Lelystad en Tom Lansink, namens de werkgeversorganisaties (VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland) de lokale ambassadeur voor het 100.000 banenplan van het kabinet. Dit plan moet  - als onderdeel van de Participatiewet - 100.000 mensen met een arbeidsbeperking aan een baan te helpen.   

Missie

Wethouder Fackeldey omschrijft de missie voor het Lelystads Akkoord als volgt: “De noodzaak om gezamenlijk te werken aan structurele oplossingen is duidelijk. De cruciale vraag is hoe we ervoor kunnen zorgen dat de komende jaren meer mensen naar vermogen mee kunnen doen op de arbeidsmarkt en zich daar ook kunnen handhaven. Die uitdaging begint hier, in Lelystad. Daarom gaan – zo is de bedoeling - de werkgevers van Lelystad een maatschappelijke alliantie aan. Bedrijfsleven, onderwijs, maatschappelijk middenveld en overheid zetten zich gezamenlijk in voor voldoende en goed opgeleid personeel in Lelystad. Ze dragen bij door mensen een kans in de maatschappij te geven. Door ze een werkplek te geven. Door ze vaardigheden en competenties aan te leren. Door ze in staat te stellen zelf in hun levensonderhoud te voorzien en van daaruit te werken aan persoonlijke ontwikkeling.”

Proces

In de komende maanden worden allerlei  partijen in hun rol als werkgever benaderd en gevraagd te participeren in dit Lelystad Akkoord. De vorming van de maatschappelijke alliantie en de afspraken die daar uit voortvloeien worden daarin vastgelegd. Naar verwachting kan in het eerste kwartaal van 2016 het ‘Lelystad Akkoord’ met een ondertekening door de diverse dan participerende partijen worden bekrachtigd.