Verslag BKL Miljoenennota: MKB is kredietverslaafd

29/09/2016

De Miljoenennotabijeenkomst van de BKL op 27 september was een doorslaand succes. Zo'n honderd leden waren naar Giant gekomen om te luisteren naar Otto Brands (MTH). Hij fileerde op zijn vertrouwde wijze de Miljoenennota door ondernemersogen. Zijn laatste dia toonde een knallende champagnefles: de accijns op wijn wordt verlaagd! Ronduit meeslepend en inspirerend was de uiteenzetting van prof. Arnoud Boot, bekend van vele televisieoptredens. Kern ervan was dat Nederland en daarmee ook Flevoland een sterke uitgangspositie heeft.

Die sterke uitgangspositie hebben we te danken aan de ligging, de redelijk grote transparantie van onze samenleving, ons aanpassingsvermogen om handel te drijven (belang talenkennis!) en (toch ook) de kwaliteit van het ambtenarenapparaat. Maar het is evenzeer van belang dat het in de landen die onze handelspartner zijn, goed gaat. Die vormen immers onze afzetmarkten. 

Ons MKB is verslaafd geraakt aan bankkrediet, terwijl werkelijke groei gebaseerd is op de inbreng van eigen risicodragend kapitaal. Het is onvermijdelijk dat de bankensector kleiner wordt. De arbeidsmarkt zit op slot, bestaat feitelijk voor oudere werknemers niet eens. De Wet Werk en Zekerheid werkt bijna contraproductief. Het is nodig dat we van baanzekerheid naar werkzekerheid gaan, waarbij de empowerment van mensen essentieel is. 

Dat Flevoland weinig echt grote bedrijven heeft, is eigenlijk een voordeel. Grote bedrijven werken als instituties en staan niet open voor verandering. Belangrijk is de interactie met het onderwijs, zowel mbo als hbo. Niet alleen in verband met toekomstige personeelsvoorziening, maar ook voor kennisuitwisseling en -ontwikkeling. Boot is erg enthousiast over een nieuwe methode voor het voortgezet onderwijs met de voor zichzelf sprekende titel: 'Bedrijfseconomie, ondernemerschap en financiële zelfredzaamheid'.

Voorzitter Andries Greiner bedankte beide sprekers met bloemen, wat door de BKL'ers werd begeleid door een groot applaus. Dank en bloemen waren en ook voor Giant die voor een voortreffelijke ontvangst zorgde.

De presentatie van Otto Brands kan je hier downloaden.
De presentatie van Arnoud Boot kan je hier downloaden.

De foto's van de BKL Miljoenennota vind je in ons fotoalbum.