Bedrijfsbezoek K&W

Op 11 juni waren wij met BKL leden te gast bij K&W Transmissies. Een prachtig bedrijf gerund door Hans Ketelaar en Diana Hoolwerf. Ze zullen hun ervaringen in het ondernemen in Lelystad delen, alles vertellen over hun producten, hun maatschappelijke betrokkenheid en nog veel meer. Uiteraard krijgen we een rondleiding door zijn bedrijf! 

Over K&W Transmissies

Het sinds 1987 bestaande K&W Transmissies B.V. wordt geleid door het enthousiaste ondernemersechtpaar Hans Ketelaar en Diana Hoolwerf. K&W ( wat staat voor ‘Kettingen en Wielen’) Transmissies B.V. levert elk mogelijk type ketting en de daarbij behorende kettingwielen. In een geautomatiseerde productieomgeving (zoals bijvoorbeeld de automobielindustrie) geldt de transportketting in veel gevallen als de aorta van het bedrijf; een traag doorlopende band waar langs mens, robot en machine aan het werk zijn om ‘iets’ te produceren. Aangezien de producten van K&W Transmissies zich over de hele wereld verspreiden kun je stellen, dat wereldwijd vele fabrieken productie draaien ‘om de wielen’ gemaakt in Lelystad.

Het bedrijf is enige jaren geleden verhuisd naar een zichtlocatie aan de A6 en is daarmee een visitekaartje voor Lelystad. K&W Transmissies B.V. is er trots op om in Lelystad gevestigd te zijn. Dit brengt zij onder andere tot uitdrukking in een aantal gezichtsbepalende foto’s in haar bedrijfsbrochure. Het smaakvol ingerichte bedrijfspand kent ook een aantal verwijzingen naar de vestigingsplaats en bezoekers kunnen rekenen op een flesje Lelystads “Sproakwater”.

Volgens K&W Transmissies is verkopen van producten meer dan het leveren van een product. Bij verkoop komt ook emotie kijken.

Bedrijfslocatie

De nieuwe bedrijfslocatie is gebleken niet alleen een stimulans te zijn voor het enthousiasme van de directie, maar ook voor de overige werknemers.

Het nieuwe kantoorpand voldoet aan de hoge eisen van de huidige tijd met voldoende ruimte en optimale logistieke mogelijkheden en faciliteiten voor mensen, goederen en productie. Voor de medewerkers van K&W Transmissies zowel op kantoor als in de productie een zeer aangename plek om te werken. De werk- en productieruimten zijn door de toepassing van veel glas nauw betrokken met het buitenleven en daarnaast zorgt de doorkijk, die gerealiseerd is tussen het kantoorgedeelte en de productieruimte, dat de verbondenheid tussen deze beide onderdelen van het bedrijf gewaarborgd blijven.

De productiewerkzaamheden bij K&W Transmissies, vooral het vervaardigen van klantspecifieke wielen uit ruw materiaal of de modificatie van halffabricaten, vereist hoog specialistische kennis bij de productiewerknemers. Deze hebben een uitgebreide interne opleiding genoten, met de mogelijkheid tot doorgroei. K&W Transmissies betrekt haar medewerkers door ze zelf na te laten denken over mogelijkheden ter verbetering van het proces en ondersteunt ze met het geven van cursussen en ‘tools’ om op deze manier te kunnen werken.

Om de levertijd van de productie van klant specifieke kettingwielen te verkorten, is er geïnvesteerd in de meest moderne apparatuur, onder andere volautomatische zaagbanken, een speciaal ingerichte lasstraat met lasmanipulatoren en moderne CNC verspanningsmachines.

Vrijdagmiddagborrel

Belangrijk voor K&W en haar personeel is de wekelijkse vrijdagmiddagborrel (tijdens werktijd) in de centrale hal. Er wordt dan een wekelijks praatje gehouden, waarin het personeel wordt geïnformeerd over de ontwikkelingen.

Toekomst

De focus voor de toekomst ligt vooral op beheersing van levertijden en kwaliteit en tevens het opvoeren van de productiecapaciteiten. K&W Transmissies is mede daarom optimaal geautomatiseerd met een ERP systeem, waar de groten der aarde zoals ‘Boeing’ ook mee werken. Ook heeft K&W Transmissies eigen specifieke software ontwikkeld om kettingwielen optimaal te kunnen vertanden.

Lelystad

Nagenoeg het volledige personeel is woonachtig in Lelystad. K&W Transmissies heeft intern opleidingen en is ook gecertificeerd als erkend leerbedrijf.
K&W Transmissies werkt nauw samen met Lelystadse bedrijven, waaronder voor de afvoer van staalresten, die overblijven na de bewerking van het ruwe materiaal. Verder o.a. voor accountancy, vervoer, schoonmaakdiensten en kantoorartikelen maakt K&W Transmissies het liefst zoveel mogelijk gebruik van plaatselijke ondernemers.

K&W Transmissies draagt bij aan een positief imago van Lelystad. Niet alleen door hetgeen zij in de loop der jaren heeft bereikt, maar ook door vestigingen aan de A6 en het actief promoten van haar vestigingsplaats in contacten met relaties, bijvoorbeeld met haar bedrijfsbrochure.