Nieuwjaarsrede 2018

Voor iedereen die op 13 januari helaas niet bij het BKL Gala 2018 aanwezig kon zijn, hebben we de nieuwjaarsrede van voorzitter Dirk Jan Verdoorn als artikel op de website geplaatst. Een mooi, interessant verhaal waar de zaal in alle stilte naar geluisterd heeft. Veel leesplezier!

"Goedenavond dames en heren, wat fijn dat u in dit nieuwe jaar weer aanwezig bent op dit prachtige BKL Gala. Ik mag u vanavond toespreken als opvolger van Andries Greiner die de afgelopen 6 jaar op voortreffelijke wijze het voorzitterschap van de Bedrijfskring Lelystad heeft vervuld. Andries laat een zeer gezonde club na met een goed gevulde activiteitenagenda, gewaardeerd als belangenbehartiger voor ondernemers  en  met goed  bezochte netwerkbijeenkomsten. Dank je wel Andries.

Wat mij betreft een eer om hem op te mogen volgen en een mooie taak om zijn werk succesvol te vervolgen.

In oktober vroeg een BKL ondernemer aan mij of ik al gesetteld was. Nee, dat ben ik niet en dat wil ik ook niet. Als je gesetteld bent, beweeg je niet meer, laat je trends en ontwikkelingen aan je voorbijgaan en zie je kansen over het hoofd. Bewegen is het adagium voor ondernemers.

Zelf neem ik dat graag letterlijk en figuurlijk. Ik hoop dat ook u het nieuwe jaar gestart bent met een mooie wandeling, een lekkere fietstocht of misschien bent u wel gaan fitnessen. Tijdens die ontspanning heeft u vast mooie plannen bedacht en goede voornemens gemaakt. Lelystad is natuurlijk rijk aan en sterk in bewegingsmogelijkheden. Voor veel ondernemers en hun werknemers zie ik kansen in bewegen. Wellicht gaat u wel op 2 juni met BKL leden de RABO bank omloop van Flevoland fietsen. Heb ik wel een beeld bij: 400 BKL’ers op de fiets.

Terugkijkend naar het afgelopen jaar zie ik een vitale stad. Waar je ook komt, er gebeurt wat en dat maakt mij als Lelystedeling trots. De overslaghaven, het vliegveld, Inditex, allemaal fantastische bewegingen met opnieuw vele kansen voor Lelystadse ondernemers.

Wat ik ook fantastisch vind om te zien is de projectontwikkeling van voor mij het oude NMB/ING gebouw. Of het oude Microdata gebouw aan de Waagpassage door Ready for living of het oude Meeuwsen Ten Hoopen gebouw. Projecten die door echte Lelystadse ondernemers worden ontwikkeld. Je voelt dat de stad daar ademt. Ondernemers en gemeente blijf bewegen, dan kunnen we in dat stuk stad nog veel meer mooie ontwikkelingen verwachten.

Waar we meer kunnen bewegen, is op de arbeidsmarkt. Ik vind het persoonlijk onacceptabel dat in een stad met aan de ene kant vele werkzoekenden, het praktisch onmogelijk is om vacatures te vervullen met mensen uit de stad. Het gaat dan vooral om lager geschoold werk en hoog geschoold werk. Het kan toch niet anders dat wij als ondernemers met elkaar in staat zijn die kloof op de arbeidsmarkt te overbruggen.

In onze groep van ondernemers zit toch voldoende creativiteit en oplossend vermogen om dit tot stand te brengen. Het is een kwestie van doen. Ik wil graag al die top ondernemers onder jullie vragen de koppen bij elkaar te steken en actie te ondernemen om die vacatures te vervullen. Je hebt veel meer kracht als je dat gezamenlijk doet. Laten we bewegen.

Een sterke beweging is ook het zonnepanelen collectief, waarin een aantal ondernemers onder de paraplu van de BKL in zonnepanelen hebben geïnvesteerd. Dit initiatief verder uitbouwen en duurzaamheid nog prominenter op de agenda krijgen lijkt mij een mooie kans. Wist u overigens dat bij de buurman inkopen en gezamenlijk inkopen een hele makkelijke stap in verduurzamen is, die nog te vaak vergeten wordt?

Een prachtige beweging vind ik de Uitdaging. Afgelopen jaar gesteund door de BKL, dus door jullie. Het is toch fantastisch om als ondernemer maatschappelijk betrokken te zijn en je steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van Lelystad in de breedte. Bij te dragen aan een betere samenleving. Dat hoeft natuurlijk niet alleen materieel, maar er zit in deze zaal voldoende innovatie, ondernemerskracht, maar vooral ook sociaal ondernemerschap om maatschappelijke organisaties een duwtje in de rug te geven. Op de beursvloer, georganiseerd door de Uitdaging, is er veel bewogen, zijn er vele en mooie matches tot stand gebracht. Zorg dat u er volgend jaar ook bij bent.

Iedere keer dat het mij overkomt, schiet ik in de verdediging. Als mensen die van buiten de stad in Lelystad zijn komen werken, zeggen dat ze er niet over peinzen om in deze stad te gaan wonen. Het liefst citeer ik dan Oscar Wilde: “Er is geen zonde behalve domheid”, maar ik geloof niet dat ik daar de stad verder mee breng. Wat de stad wel helpt, is om een prachtig evenement als de Hiswa aan te grijpen om als Lelystadse ondernemers te laten zien wat de stad te bieden heeft. Of breder hoe sluiten we aan  en grijpen we de kansen bij de aanstaande Floriade.

Wist u dat u met City Marketing Lelystad een bustour door Lelystad kunt organiseren voor nieuwe medewerkers en dat er mooie stadswandelingen beschikbaar zijn? Ook in het verkopen van de stad kunnen we met elkaar meer bewegen.

Als ik naar de genomineerden voor de BKL Award en BKL Trofee kijk, zie ik alleen maar beweging. Plannen voor nieuwbouw, verbouw, uitbouw, meer klanten, meer omzet, rendabelere productie, niches, kansen pakken. Wat is ondernemen toch een mooi vak. Bij de meeste genomineerden ben ik zelf ook op bezoek geweest. Enthousiasme en daadkracht spat er van af. Dank jullie wel voor het nomineren van deze bedrijven en genomineerden dank jullie wel voor het accepteren van de nominaties.

Rond de zomer koos de BKL Gala Commissie voor een luchtig thema: BKL in the AIR. Wel leuk zo’n koppeling met wat er op Lelystad Airport gebeurt. Alles immers in kannen en kruiken.

Niets is minder waar. Ondank alle inspanningen van de commissie Airport van de BKL, het College van B&W, de provincie en natuurlijk de mensen van Lelystad Airport zelf, leek de kans groot dat het tegengeluid het in december van het gezond verstand zou winnen en dat de opening met 5 jaar uitgesteld zou gaan worden.

De minister neemt nu tot maart de tijd om hiaten en fouten te herstellen en aandacht te geven aan het tegengeluid. Laten wij als ondernemers tot die tijd er alles aan doen om te laten zien en te laten horen dat wij geen uitstel dulden.

Wat kunnen wij doen? Laat overal horen dat Lelystad Airport open moet. Steun de initiatiefgroep Lelystad Airport moet door met een geldelijke bijdrage. Met een landelijke advertentiecampagne en social media campagnes geven ze een tegengeluid en verzamelen zij brede steun voor de opening in 2019. Voor zover u dat nog niet wist: deze campagnes kosten serieus geld. Steunen dus.

En laat ons weten welke investeringsplannen u heeft in relatie tot de uitbreiding van het vliegveld.

Laat ons weten hoeveel werkgelegenheid u denkt te realiseren met de uitbreiding van het vliegveld.

Dat is belangrijke informatie om de komende 1,5 maand er alles aan te doen om deze kansen niet aan ons voorbij te laten gaan.

Laten we in 2018 met zijn allen laten zien waar we als Lelystadse ondernemers goed in zijn. Laten we samenwerken, groeien en bewegen. Ik wens u allen veel succes en vanavond veel plezier.

Ik wil u uitnodigen nu al vast een beetje plezier te maken en te laten zien dat u Lelystad Airport moet door! Steunt. Als u een A4tje onder uw stoel heeft gevonden? Doet u dan mee.

Ik hoor graag van u een ja.

Let op! Volg de instructiefilm. En dan gaan we nu vouwen.

Is iedereen er klaar voor?

Dan gaan we nu aftellen.

Dank u."