Nieuwjaarstoespraak voorzitter Dirk Jan Verdoorn 2023

Wat fijn dat jullie er allemaal weer zijn. Wat heb ik dit gemist de afgelopen 2 jaargangen. Het is echt veel fijner om voor een zaal met publiek te spreken in plaats van tegen een stel lege stoelen aan te kijken en met een camera te worden opgenomen. Gelukkig vieren we samen het nieuwe jaar en eren we gezamelijk onze topbedrijven. Je kunt je niet meer voorstellen dat we ons als bestuur nog voor de zomer hebben afgevraagd wat het plan B moet zijn als we geen BKL gala zouden kunnen houden. Gelukkig kan dat plan in de kast blijven liggen.

Als ik het over mijn bestuur heb, is dat overigens een hele fijne groep mensen die met regelmaat een deel van hun vrije tijd inlevert om zich in te zetten voor de belangenbehartiging, kennisoverdracht en het bedrijvennetwerk in Lelystad. Overigens bestaat de groep uit 3 mannen en 3 vrouwen ongeveer tussen de 30 en de 60 en is dat organisch zo gegroeid. Wel zijn we allemaal nagenoeg wit en dat geldt denk ik ook voor 98 % van onze leden. We moeten ons afvragen waarom we niet of nog niet aantrekkelijk zijn voor een grote groep ondernemers met een andere achtergrond. Als we kijken naar het thema diversiteit en je kijkt naar onze scholen dan is diversiteit daar een vanzelfsprekendheid en zitten daar onze nieuwe medewerkers, bestuurders, directeuren en ondernemers.

En als ik het dan over scholen heb dan moet mij echt iets van het hart over het Porteum. Wat een ongelooflijke krachttoer om 3 scholen met meer dan 3000 leerlingen bij elkaar te brengen en daar een goed leerklimaat te organiseren. Zij verdienen geen kritiek maar steun om iets moois neer te zetten. Met steun aan onze scholen bouwen we samen aan het succes van morgen.

Aan het energieprobleem moeten we ook samen nog iets gaan doen. De noodzaak van overgaan naar elektrisch en daar zelf voor zorgen is afgelopen jaar bij iedereen wel keihard binnengekomen. Zonnepanelen, windmolens, energieopslag? En toen hadden we op eens congestie. Wat betekent dat? Dat betekent dus dat je je zonnepanelen niet kan aansluiten op het energienet of dat je je nieuwe elektrische machine laat draaien op een dieselgenerator of dat je bij je nieuwe hotel geen elektrische laadpalen voor je gasten kan laten plaatsen. We zijn daarom samen met de andere bedrijvenkringen en de provincie in gesprek over oplossingen.

De BKL besteedt veel tijd en aandacht aan lokaal inkopen zeker ook door onze gemeente. Vaak krijgen we dan te horen dat de aanbestedingsregels in de weg zitten. Nu las ik laatst over een aardige oplossing die bedacht is door het Rijksmuseum Kröller-Müller. Zij besteden onderhands een miljoenenopdracht uit aan een Japanse architect. Dat kan dus onderhands als je de onderhandse aanbesteding kunst noemt. Ik nodig de Lelystadse bedrijven uit zich in te schrijven als kunstbedrijf. De schilderbedrijven schrijven zich in als kunstschilder of beter gravity artiest, het reclamebureau als prozaschrijver of designer en de notaris als literator. En natuurlijk KSP heeft het al in zijn naam: kunstgras. Lokaal aanbesteden lijkt mij vanaf nu geen punt meer.

Ik heb nog een grote wens voor het komende jaar. Ik wil er leden bij hebben. Ik wil er leden bij hebben om het gala te blijven vieren zoals we het gewend zijn. Om nieuwe kennis toe te voegen en om nieuwe mensen in ons netwerk te ontmoeten. Het lijkt me daarom leuk als jullie even naar voren kijken en naar achteren, links en rechts . Je voorstellen en dan vragen of ze BKL lid zijn en doe dat volgende week ook een keer op je bedrijventerrein. Laten we samen deze mensen het laatste zetje geven om lid te worden.

En natuurlijk hoop ik dat jullie allemaal gezond blijven en mooie dingen gaan doen. Ik wens jullie het allerbeste voor 2023!

Dirk Jan Verdoorn
Voorzitter Bedrijfskring Lelystad