Excursie Multicopy: Groep 6 van OBS De Meander keek hun ogen uit

22/03/2016

Al die folders en flyers die elke week in de brievenbus vallen, of de krant die papa en mama elke dag lezen, zelfs de mok waar je ’s ochtends je melk uit drinkt valt onder drukwerk. Maar wat houdt dat werk dan in en hoe wordt het precies gemaakt? Multicopy Lelystad heeft schoolkinderen op dinsdag 15 maart in het kort laten zien wat er allemaal komt kijken bij het opmaken en produceren van drukwerk. 

Verf mengen

In het kader van het schoolvak Natuniek gingen kinderen uit groep 6 van de Openbare school De Meander in Lelystad op bezoek bij Multicopy Lelystad van Peter en Erika Moes. Multicopy die maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel heeft staan, gunt de kinderen een kijkje in de keuken en hoopt op deze manier het vak onder hun aandacht te brengen. Op school hadden de kinderen het proces van kleuren mengen al doorgenomen met de juf, bij Multicopy konden zij daadwerkelijk zien wat er gebeurt als je die kleuren mengt en gaat drukken.Excursie bij Multicopy

Op de foto: Kinderen luisteren aandachtig terwijl Ferry Klomp ze de kneepjes van het vak uitlegt.

Unieke aangelegenheid

Drukker Ferry Klomp, die al meer dan 50 jaar werkzaam is in het grafische vak, vertelde vol passie over zijn werk. Hij vindt het prachtig als kinderen oprecht geïnteresseerd zijn in zijn werk. Ook Ferry ziet het belang om zijn vak onder de aandacht brengen bij deze doelgroep als een belangrijke taak. Een rondleiding in een echte drukkerij is vandaag de dag, zeker in Lelystad, een unieke ervaring. Er zijn tenslotte niet veel echte drukkerijen meer over. In Lelystad is Multicopy zelfs het enige communicatiebureau met een eigen drukkerij. Zij hebben alles in eigen huis, zodat zij onafhankelijk kunnen adviseren. Van voorbereiding tot ontwerpen en van controle tot productie en afwerking. Door de persoonlijke aandacht bewaken zij het hele traject hierin, zodat de klant nooit voor onaangename verrassingen komt te staan. 

Enthousiaste reacties

“Ik vond eigenlijk alles wel leuk om te zien” , was een reactie van een van de kinderen. Met name het mengen van een zelf uitgekozen inkt-kleur leverde veel verbaasde reacties op, maar ook een echte oude Heidelberger pers uit 1964 aan het werk zien was bijzonder  en zeker ook de snelheid van het vouwen van de bijsluiters was indrukwekkend. Kortom, de kinderen vonden het een leuke rondleiding. Wie weet zit er een toekomstige DTP-er, drukker of nabewerker tussen. Dat zou toch leuk zijn?