BKL Foodgroup: “Technisch personeel lastig te vinden”

07/12/2016

Op donderdag 1 december kwam de BKL Bedrijfskring Lelystad Foodgroup samen, dit keer bij de Voedselbank Lelystad. Diverse grote Lelystadse voedselproducerende bedrijven, denk aan Intersnack, Farm Dairy en Mc Cain, waren aanwezig. Na een korte presentatie over de werkwijze en het belang van de Voedselbank, kreeg Petra ter Voert-Arxhoek, beleidsadviseur Human Capital van de provincie Flevoland, het woord: “Als ondernemer moet je beschikken over goed personeel, hoe kunnen we dit met z’n allen realiseren?”

Tekort aan technisch personeel

De aanwezigen gaven aan dat het vinden van personeel vaak een lastige opgave is. Vrijwel alle ondernemers hebben behoefte aan technisch opgeleide werknemers. “Het is lastig om hen te vinden. Wat we hen bieden? Een veelzijdige baan in de productie met doorgroeimogelijkheden”, aldus Arend Brouwer, directeur van Farm Dairy.

Johan Tijink, directeur KFC Lelystad: “Daarbij is ook de instelling van werknemers van belang. Naast dat je goed moet zijn in je werk, is het ook belangrijk dat je altijd op tijd komt, betrouwbaar bent en met de rest van het team overweg kunt.” Omdat een groot deel van de bedrijven dezelfde uitdaging heeft, wordt onderzocht of men samen kan optrekken in het opleiden van potentiele (technische) werknemers.

De kracht van asielzoekers

Ook niet onopgemerkt zijn de asielzoekers en statushouders. Johan Tijink: “Ik heb onlangs twee statushouders aangenomen en zij behoren inmiddels tot twee van mijn beste koks!” Voordat een statushouder eenmaal aan het werk kan, duurt wel even. Dit komt door stroperige wet- en regelgeving.

De ondernemers komen in het eerste kwartaal opnieuw bij elkaar. Dan wordt gekeken of het samen optrekken in het opleiden van potentiele (technische) werknemers een reële optie is.

Over de BKL Foodgroup

De BKL Foodgroup bestaat uit verschillende Lelystadse bedrijven die werkzaam zijn in de food industry. Om de zoveel tijd komt de groep bij elkaar en hebben ze het over voor hun relevante onderwerpen. Er wordt gepraat, gediscussieerd, gelachen en samen naar oplossingen gezocht.