Heynen Systems viert 40-jarig jubileum met expositie

15/03/2018

Heynen Systems bestaat 40 jaar. Het bedrijf staat stil bij het jubileum èn bij de groei die de Lelystadse onderneming momenteel doormaakt. Hoe? Door middel van kunst van Aleksander Willemse.

‘De prachtige afbeeldingen zetten mensen tot nadenken. Kunst inspireert!’, zegt Chris Heynen, eigenaar van Heynen Systems, enthousiast. Hij kijkt samen met kunstenaar Aleksander Willemse naar een opvallend kunstwerk in een lichte doorgang tussen tweebedrijfshallen.

Kalashnikov
Aan een betonnen wand hangt een foto van een Kalashnikov, gemaakt van witte bloemen. Het wapen vuurt op krachtige wijze en een witte bloem af. ‘Dit is mijn tegengeluid op de verheerlijking van het wapengekletter’, vertelt de Lelystadse kunstenaar. ‘Terroristen die hun onvrede met bommen uiten, bestrijd ik met bloemen. Mooi, lief en vredig.’ Chris: ‘De bloemen maken het verhaal.’ Heynen Systems bestaat 40 jaar en is volop in beweging. Sinds 2015 is men druk bezig om de ‘ambachtelijke’ productieomgeving te transformeren tot een industriële productiewijze. Dit wordt gedaan met behulp van methodes die zijn gebaseerd op Lean. Een mooi en intensief traject waarin iedereen binnen het bedrijf bij betrokken is. ‘We werken doelgericht en gestructureerd. Samen zetten we kleine stapjes en we focussen ons op de toekomst’, zegt Chris.

Ongrijpbaarheid
‘Ik vergelijk het zetten van kleine stapjes ook wel met het groeien van het gras. Je ziet het gras niet groeien, maar toch staat het na een paar maanden tot kniehoogte in je achtertuin’, vertelt hij. ‘Om de ongrijpbaarheid van de vele veranderingen achteraf te kunnen reconstrueren, maakt Aleksander sinds 2015 foto’s. Hij loopt –geheel ongestuurd- door de fabriek, valt binnen bij vergaderingen en fotografeert waar zijn oog op valt.’ Inmiddels heeft hij honderden foto’s gemaakt. Een aantal daarvan hangt -na een zorgvuldige selectie- naast een artwork. Naast het Kalashnikovkunstwerk, Killing violence regrets the machine genaamd, hangt bijvoorbeeld een foto van een zwart Jeff Koons hondje met een Tricover strik om z’n buik. Het hondje staat op een vergadertafel met bekers koffie om zich heen. Een herkenbaar beeld voor veel werknemers van het bedrijf. Chris vertelt dat het hondje de mascotte van Heynen Systems is. ‘Het is een ballonhondje; als je in zijn pootje knijpt, bolt een ander lichaamsdeel op. Dit is niet de manier waarop wij onze organisatie opnieuw willen organiseren. Wij doen het samen.’

Iedereen ziet iets anders
De Kalashnikov vuurt de liefdevolle bloemen af op het hondje. Een indrukwekkend beeld. Neville, operator op de inpakafdeling, rijdt met een grote kar langs de kunstwand. ‘Ik kijk er altijd even naar’, zegt hij. ‘Wat het betekent, weet ik niet zo goed. Misschien dat je soms moet vechten of strijd moet leveren om iets moois voor elkaar te krijgen?’ Chris en Aleksander: ‘Iedereen ziet er iets anders in, dat is juist het mooie aan kunst.’ Ze lopen naar de andere werken van Aleksander; in de kantine en bij de entree van het bedrijf. Ook daar worden artworks gecombineerd met een foto van de werkvloer. ‘Overal zit een mooi verhaal in’, zegt Chris. ‘De eerste drie sets zijn nu opgehangen en we onthullen er dit jaar nog meer!’, zegt Chris trots.

Droom
Aleksander, een prijswinnend fotograaf die vorig jaar de grote stap naar het kunstenaarschap maakte, is dankbaar dat Heijnen Systems hem de kans geeft om zijn droom waar te maken. ‘Mensen komen dankzij dit unieke project op een laagdrempelige manier in aanraking met kunst. Bovendien leggen we de ontwikkeling van dit mooie bedrijf vast. Dit is heel tof om te doen’, besluit hij. Heynen Systems produceert Tricover; een systeem waarmee bij bedrijven over de hele wereld kussens en matrassen worden gemaakt.