Rutte spreekt met Windesheimstudenten

08/03/2019

Een halfuurtje later dan gepland arriveerde de premier gisteravond in Almere. Op Windeheim Flevoland was de zaal al volgestroomd. Onder hen studenten van het Honours Programme die acht stellingen formuleerden die ze op Rutte mochten afvuren. Vragen gingen niet alleen over zaken als het leenstelsel en het klimaat, maar ook over de pijngrens van studenten én die van de minister-president zelf.

image

Foto: Herman van der Wal

‘Ik zie dat u andere doelstellingen heeft’
Josella Stroo - docent bij de opleiding Engineering – leidde het gesprek tussen Rutte en de Windesheimstudenten en zette gelijk de toon door te informeren of er een vraag was waarvan Rutte hoopte dat die nu eindelijk eens gesteld werd. ‘In principe kwam ik hier om over de politiek te praten’, antwoordde de premier gevat: ‘Maar ik zie in uw blik dat u hele andere doelstellingen heeft!’ Hiermee brak hij het ijs en was het de beurt aan Honoursstudenten om met hun stellingen los te branden.

‘Dag, meneer Rutte’
Met deze begroeting dropt Wouter de allereerste stelling bij de minister-president: is studeren alleen nog voor de elite? De premier verdedigt het leenstelsel, omdat je met geld dat vrijkomt kunt investeren in onderwijskwaliteit. Maar dat studeren alleen voor een bovenlaag is, daarvan wil hij niets weten: ‘Zelf kom ik ook niet uit de elite − ik ben de eerste en laatste in mijn familie die studeerde − en als je er de hersenen voor hebt, moet je naar het hbo kunnen. Leenangst mag geen reden zijn om niet door te leren, waarbij je als student je eigen intellectuele pijngrens moet opzoeken.’ Op de vraag van een student waar de pijngrens van de premier zelf lag, antwoordt Rutte laconiek: ‘Tsja, zelf heb ik geschiedenis gestudeerd en daar acht jaar over gedaan!’

Mark als docent
Na Wouter is het de beurt aan Michiel die bij de premier informeert of er over tien jaar nog wel hbo-diploma’s bestaan, omdat een dichtgetimmerd curriculum steeds vaker als ouderwets wordt gezien. Alhoewel Rutte zelf niet ‘studeerde’ voor premier, ziet hij er het belang van in om toch een vak te leren: ‘Ik word onrustig van mensen die weinig weten van veel en als je een vak leert, heb je iets om op terug te vallen. Zelf kan ik altijd nog leraar worden, al zouden leerlingen wel wat raar opkijken als ik plots als vaste geschiedenisdocent voor hun klas sta.’

Afspraakje met Rutte
Na Suzannes stelling dat diensttijd voor jongeren leeftijdsdiscriminatie is − Rutte: ‘Ach de basisschool is dat in wezen ook’ − bevraagt Froukje de premier of jongeren te weinig doen voor de maatschappij. Een student grijpt zijn kans, vertelt over zijn jongerenplatform en nodigt de minister-president uit langs te komen. Rutte roept zijn assistent toe: ‘Caroline, wil jij dit noteren en mijn agenda checken?’ Na gelach beseft de premier dat hij iets heeft toegezegd: ‘Ach, ik vind mijn werk veel te leuk!’

10 euro voor een selfie
Tot slot polst Luuk bij Rutte wat hij vindt van een vleestax. Als liberaal is Rutte hier geen voorstander van: ‘Wat doe je dan met tomatensoep met balletjes? Doe je de soep in het soeptarief en vallen balletjes in het vleestarief?’ De overige stellingen komen helaas niet meer aan bod. Al neemt Rutte flink de tijd voor het maken van selfies en uitdelen van handtekeningen. ‘Wie biedt 10 euro voor een foto met me?’

image

Foto: Matthijs Meij