Werkgeversconferentie Airport trekt ruim 100 ondernemers

18/03/2019

Op 14 maart was de “Dag van de 1000 voorbeelden”, een jaarlijks evenement waarin de voortgang van de landelijke Banenafspraak in beeld wordt gebracht. Het wordt georganiseerd in tal van plaatsen in Nederland, maar in Lelystad werd het wel heel groot aangepakt: met een Banenevenement en een Werkgeversconferentie op Lelystad Airport.

De werkgeversconferentie werd georganiseerd door Lelystad Akkoord (de Lelystadse “vertaling” van de Banenafspraak), en had als thema “Vinden en binden van gemotiveerde medewerkers”.

Na de lunch met prachtig uitzicht over de nieuwe start- en landingsbaan deed Irene Medema (campagnemanager Lelystad Akkoord) de aftrap en deelde Onno Vermooten (directeur Werkbedrijf Lelystad) het kersverse succes van die ochtend: ruim 330 matches tussen werkzoekenden en werkgevers! Een geweldig resultaat, het record in de geschiedenis van de banenmarkten in Flevoland.

Henri de Groot (hoogleraar Regionaal Economische Dynamiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam) nam op zeer interactieve wijze de ondernemers in de zaal mee in de arbeidsmarktsituatie van de Metropoolregio Amsterdam. Hier valt ook Lelystad onder.

Conclusie is dat de groei van de economie in verband met de gespannen arbeidsmarkt  tegen grenzen aanloopt; dit is de voedingsbodem voor het benutten van al het tot dusver onbenut potentieel (inzetten op scholing en meer participatie).

Na deze lezing reageerde het panel van Lelystadse ondernemers op diverse stellingen en deelde ervaringen en opvattingen over hoe zij medewerkers vinden en binden in een krappe arbeidsmarkt. Het panel bestond uit:

  • Ad Hermus, Manager assemblage/algemene dienst Marfo/Chef Martin
  • Aukje Reinders-van der Galiën MBA, Raad van Bestuur Coloriet 
  • Eric Slingerland, Districtsmanager Hajé hotels, restaurants & shops

Andries Greiner, voorzitter Stuurgroep Lelystad Akkoord, sloot de bijeenkomst af. Hij vertelde hoe eertijds een moeilijke tijd in zijn bedrijf onvermoede talenten aan het licht bracht. Het Lelystad Akkoord doet datzelfde nu ook: mensen met mogelijkheden helpen die in een bedrijf te benutten. Dat gebeurt in samenspraak met ondernemers via masterclasses, de leerwerkverkiezing en persoonlijke gesprekken Hij nodigt alle aanwezigen uit Vriend te worden van het Lelystad Akkoord.