Batavialand tuigt De 7 Provinciën op tijdens de tentoonstelling Kleinscheeps

14/05/2019

Vanaf vrijdag 17 mei zet Batavialand het scheepsmodel in de schijnwerpers: een collectie van zo’n 100 modellen is te bezichtigen en het modelbouwatelier geeft een kijkje in de keuken. Dat scheepsmodellen bouwen meer is dan een liefhebberij brengt de tentoonstelling Kleinscheeps uitgebreid in beeld. Sinds het begin van de vorige eeuw gebruiken wetenschappers het bouwen van modellen om kennis op te doen over scheepsconstructies. Deze wetenschappelijke modellen zijn veelal in hout en zonder versieringen.

‘Als we een gedeelte van een schip hebben gevonden, reconstrueren we alleen dat stuk. Wat we niet met enige zekerheid weten, vullen we niet aan,’ aldus Joran Smale, conservator Maritieme Archeologische Rijkscollectie.

Collectie
De collectie bevat met name scheepstypen uit de periode van de late middeleeuwen tot de Nieuwste Tijd: vissersschepen, vrachtschepen, oorlogsschepen, pleziervaartuigen. Het is een bonte verzameling van kleine papieren modellen, decoratieve modellen, halfmodellen en tastmodellen. Deze laatste categorie is gemaakt voor blinden en slechtzienden, zodat zij kunnen voelen hoe een schip is opgebouwd.

De 7 Provinciën
In het modelbouwatelier van Batavialand wordt gewerkt aan het grootste scheepsmodel van de tentoonstelling, De 7 Provinciën. Het model heeft een schaal van 1:10, is 6 meter lang en wordt uiteindelijk 6,5 (!) meter hoog. ‘Er moet een gat in het plafond gezaagd worden anders past het niet,’ vertelt Ted Janssens, een van de modelbouwers. Gedurende de tentoonstelling maken de modelbouwers de tuigage voor dit vlaggenschip van Michiel de Ruyter, onder toeziend oog van het publiek.

De tentoonstelling Kleinscheeps is een walhalla voor iedereen die meer wil weten over schepen, scheepsmodellen en het bouwen ervan. Van 17 mei tot en met 10 november te bezoeken in Batavialand, Oostvaardersdijk 01-13, 8242 PA Lelystad. Openingstijden: ma t/m zat 10.00 – 17:00 uur, zon 11:00 – 17:00 uur. Voor meer informatie en tickets: www.batavialand.nl.