Recycling en inzameling voor zonnepanelen

03/12/2020

Weee Nederland en de bkl leden Concern voor Werk en Pastoor Consult willen samen met hun partners een stap zetten in circulariteit. Zij willen graag een goede recycling en inzameling opzetten voor zonnepanelen in de Nederlandse Markt.

Zij doen dit door het testen en mogelijk upcyclen voor direct hergebruik als zonnepaneel  en de rest van de panelen maximaal hergebruiken van materialen die vrijkomen door de demontage van zonnepanelen. Daarnaast wordt maximale circulariteit gerealiseerd met het inzetten van zoveel mogelijk mensen die vanuit een afstand tot de arbeidsmarkt, juist door het bijdragen in het arbeidsproces weer volwaardig mee kunnen doen in de samenleving. Deze doelen worden gerealiseerd in de vorm van een constituent duurzaam business model.

Nieuwe business

De nieuwe business bestaat uit sorteer- en demontageactiviteiten van zonnepanelen (urban mining) en deze te combineren met (regionale) sociale arbeid, bouwen we een toekomst- en marktbestendig businessmodel dat in Nederland nog niet bestaat. De demontageactiviteiten richten zich op het demonteren van het aluminium frame, de bekabeling en connector box van het zonnepaneel. Deze grondstoffen worden na verwerking in nieuwe producten gebruikt. Het sorteren richt zich op de verschillende soorten zonnepanelen zodat na scheiding een juiste be-/verwerking kan plaatsvinden. 

Innovatief en verbindend

Het verwerken van zonnepanelen in Nederland is op dit moment nog niet mogelijk, dit terwijl er in ons land steeds meer zonnepanelen afgedankt worden. Met de beoogde demontageactiviteiten zullen transporten voor de verwerking van de rest-/grondstofstromen, die nu nog geheel in het buitenland plaatsvinden, direct teruggebracht worden. Het vóór verwerking demonteren van grondstofstromen en hierover de beschikbaarheid houden zorgt ervoor dat dit nieuwe duurzaamheidsinitiatief verder uitgebreid kan worden met (de kennis van) aanpalende bedrijven vanuit de branche (zonnepaneelproducenten, inzamelaars en Nederlandse verwerkers). Concern voor Werk zorgt voor de locatie en de medewerkers en verbindt partijen/stakeholders aan dit initiatief. Hiervoor wordt een innovatie vanuit TNO ingezet. Het gaat om een machine die als eerste ter wereld ook belangrijke reststoffen uit het glas van de afgedankte panelen kan winnen zoals silicium en zilver die weer kunnen worden geleverd aan zonnepanelen producenten als circulaire grondstof.

Genomineerd voor Werkinnovatie Prijs 2020

Concern voor Werk is met het project 'Op weg naar een zonnige toekomst' één van de tien finalisten voor de Werkinnovatie Prijs 2020, in het leven geroepen door Start Foundation. Het idee om onderdelen van gebruikte zonnepanelen te recyclen en te verwerken dingt mee naar 1 miljoen euro. De jury zal in december bijeenkomen en begin januari word de uitslag verwacht. www.werkinnovatieprijs.nl/concern-voor-werk