Niemand alleen met Kerst! 

08/12/2020

Kerst is dit jaar door corona anders dan andere jaren. Voor sommigen eenzamer dan voorheen, voor anderen eenzamer dan ooit. Terwijl Kerst bij uitstek hét moment is om samen door te brengen en te vieren! Doordat we nu afstand van elkaar moeten houden, gaat samen Kerst vieren niet meer zo ongedwongen als voorheen. Meer mensen zullen alleen zijn met Kerst. Dit kan het gevoel van eenzaamheid vergroten. Daar moeten we wat mee! 

Met die gedachte zijn Chantal Kleijheeg en Manon Geerlings (Resto VanHarte) in actie gekomen en hebben zij de campagne “Niemand alleen met kerst” opgetuigd. De bedoeling van de actie is om mensen te bewegen om naar elkaar om te kijken met Kerst (en daarbuiten). In Lelystad zeggen veel Lelystedelingen zich eenzaam te voelen (48%). Veel mensen die dit gevoel niet hebben, zijn door corona toch ook uit hun doen. Ze genieten minder van de feestelijke decembermaand, het kerstshoppen krijgt een andere lading, de horeca is gesloten, feestjes gaan niet door, het gedoe met de mondkapjes; alles gaat geforceerder. Mensen genieten minder en dat heeft toch invloed op je gemoedstoestand. 

Ronde tafel van Eenzaamheid

Contact hebben met elkaar is nu belangrijk! Want dat is wat ons bindt en wat ons een goed gevoel geeft. Manon Geerlings, manager van sociaal restaurant Resto VanHarte, signaleert het regelmatig. “Een grote groep mensen voelt zich eenzaam. In ons sociaal restaurant komen veel mensen met een heel klein netwerk. In coronatijd horen wij dat zij het nu nog moeilijker hebben. Mensen kunnen hun eigen familieleden vaak niet ontmoeten en knuffelen, mensen zitten opgehokt en het duurt allemaal zo lang; heel schrijnend!”

Resto VanHarte is aangesloten bij de Ronde Tafel van Eenzaamheid. 44 organisaties uit Lelystad hebben het convenant Eén tegen eenzaamheid omarmd en zetten zich in om eenzaamheid te voorkomen en sociaal isolement te bestrijden. Eenzaamheid is er niet alleen bij ouderen, maar juist ook bij de groep 30-45 jaar en ook onder jongeren neemt de eenzaamheid in coronatijd toe. Een derde van de huishoudens in Lelystad betreft een eenpersoonshuishouding. Ook leeft 12% van de Lelystedelingen op of onder de armoedegrens. Dat werkt eenzaamheid ook in de hand. Mooi dat er voor mensen die chronisch eenzaam (langer dan 9 maanden) zijn, de cursus “Creatief Leven” en de online training “Meer contact” zijn die bij Welzijn Lelystad gevolgd kan worden. En natuurlijk fijn dat al die andere partijen, zoals Humanitas, Open je Hart, Resto VanHarte, IDO, OSOL, Senioren voor senioren, etc. er zijn met activiteiten om mensen weer beter in hun vel en met zin in het leven te krijgen! Alle 44 organisaties dragen de actie “Niemand alleen met Kerst” uit. 

Horeca ondersteunen

De actie “Niemand alleen met kerst” richt zich niet alleen op het sociale aspect. Ook is er oog voor de Lelystadse horeca. Want die heeft het zwaar doordat de restaurants gesloten zijn/beperkt open mogen. Steun elkaar en steun de Lelystadse horeca, is daarom het doel van de actie! Bestel met Kerst je maaltijd bij één van de Lelystadse restaurants. Zo laten we zien dat we ook aan hen denken en meevoelen. 

Wat kun jij doen deze Kerst?

“Er voor elkaar zijn, kan met kleine dingen. Maak eens een praatje met een oudere, betrek die alleenstaande buurman eens bij een activiteit, Hang samen de slingers op, breng een lekkere kerstlunch of kerstcake naar die oude dame in de straat. En ben je zelf alleen? Zoek dan iemand op die ook alleen is en geniet samen van een maaltijd (natuurlijk rekening houdend met de 1,5 meter afstand). Samen Kerst vieren is zoveel leuker dan alleen”, weet Chantal Kleijheeg. Het draait allemaal om aandacht! Iedereen wil gezien worden, meetellen en samen leven. Kijk deze maand daarom bewuster naar elkaar om zodat zoveel mogelijk mensen een fijne Kerst doorbrengen!