Ondernemersklankbord Flevoland zoekt nieuwe adviseurs

29/10/2021

‘We helpen ondernemers graag vooruit’

Ondernemersklankbord Flevoland zoekt nieuwe adviseurs. Oud-ondernemers die graag hun kennis, expertise en enthousiasme (vrijwillig) inzetten voor kleine ondernemers. ‘Zeker in deze tijd, nu de coronasteun van de overheid ten einde is gekomen, is hier behoefte aan’, vertellen regiovoorzitter Piet van Essen en adviseur Erik van der Vijver.

‘Corona hakte er bij veel Flevolandse bedrijven flink in. Dankzij steunmaatregelen van de overheid (zoals NOW, Tozo of bijzonder uitstel van betaling) kon een groep getroffen bedrijven de afgelopen anderhalf jaar hun hoofd nét boven water houden. Nu per 1 oktober de steunmaatregelen zijn afgelopen, merken we dat sommige bedrijven alsnog in de problemen komen’, leggen ze uit.

 

Maatschappelijke besparing

Ondernemersklankbord Flevoland zoekt mensen die hun kennis en praktijkervaring vrijwillig willen inzetten om andere ondernemers te helpen. Piet van Essen: ‘Dat kan advies zijn aan starters bij het opstellen van een ondernemersplan of begeleiding aan ondernemers die willen innoveren, verkopen, groeien of reorganiseren. Maar ook aan ondernemers die failliet dreigen te gaan. We willen mensen vooruithelpen. En uiteindelijk levert ons werk ook nog een maatschappelijke besparing op.’

‘Ik vind het naast nuttig ook ontzettend leuk en waardevol om met mijn ervaring anderen een stapje verder te helpen’, vertelt Piet van Essen. ‘Als je als ondernemer overdag een mooie omzet hebt gedraaid, dan ben je er nog niet. Het ondernemerschap is ook administratie doen, aandacht schenken aan je marketing en inspringen op nieuwe ontwikkelingen zoals social media. Wij helpen ondernemers bij het formuleren van doelen en het koppelen van concrete acties aan deze doelen. In de praktijk betekent dit veel vragen stellen en iemand een spiegel voorhouden.'

 

Vertrouwen

‘Hierin is vertrouwen heel belangrijk’, voegt Erik van der Vijver toe. ‘Alles wat wij bespreken met ondernemers doen we in vertrouwen. We zijn er voor ondernemers. Want ondernemen kan best eenzaam zijn. Lang niet iedere ZZP’er of eigenaar van een bedrijf heeft iemand waarmee hij of zij kan sparren en ideeën kan bespreken. Daarnaast merken we dat het voor veel ondernemers een behoorlijke drempel is om advies te vragen op het moment dat het niet goed gaat.’

Ondernemersklankbord Flevoland (onderdeel van Ondernemersklankbord Nederland) werkt samen met verschillende partijen, waaronder VNO-NCW, MKB- Doorgaan, de KvK, het ministerie van Economische Zaken en bijvoorbeeld Zelfstandigenloket Flevoland. Adviseurs stellen vrijwillig hun vrije tijd en expertise ter beschikking tijdens een klankbordtraject.

Voor meer informatie en aanmelding: www.ondernemersklankbord.nl