Groei werkgelegenheid in Lelystad zet ook in 2021 door

01/03/2022

De werkgelegenheid in Lelystad groeit voor het vierde jaar op rij met bijna 1.000 banen. Op 1 april 2021 telde Lelystad 39.290 banen. Dit blijkt uit het jaarlijkse werkgelegenheidsonderzoek van de provincie Flevoland. Wethouder Adam Elzakalai: “Ik ben blij met deze cijfers. Het laat zien dat ons economisch beleid dat inzet op onder meer logistiek en de maakindustrie, succesvol is. Gezien de grote interesse van bedrijven voor vestiging in Lelystad, verwacht ik ook voor dit jaar een groei van de werkgelegenheid.”

Aantal banen gestegen
Het onderzoek laat zien dat het aantal fulltime banen in Lelystad steeg naar een totaal van 33.100 op 1 april 2021, een stijging in een jaar met zo’n 1.190 banen. In deze periode is het aantal parttime banen gedaald: -220. Het aantal fulltime en parttime banen opgeteld komt op 39.290. Uitgedrukt in een percentage komt dat neer op een stijging van 2,5% van de werkgelegenheid ten opzichte van de vorige meting. Niet eerder waren er in Lelystad zoveel banen.

Toename nieuwe bedrijven
De stijging met 970 banen wordt verklaard door de vestiging van bedrijven van elders en nieuw opgerichte bedrijven (190 banen). Het bestaande bedrijfsleven in Lelystad was goed voor een groei met 780 banen.

Positieve trend
Met een stijging van 520 nieuwe bedrijfsvestigingen groeide ondernemend Lelystad in 2021 naar een totaal van 8.630 bedrijfsvestigingen.

Stijgers en dalers
De sectoren die het afgelopen jaar goed hebben gedaan zijn landbouw en visserij (+10% banengroei), de gezondheidszorg (+7,4% banengroei), detailhandel en groothandel (+5,8% banengroei) en de industrie (+4,9% banengroei). Sectoren die een banenkrimp lieten zien waren financiële instellingen (-29,7%, Nutsbedrijven (-14%) en vervoer en opslag (-12,9%).

Economisch beleid
De stijging van afgelopen jaren en de stijging die Lelystad ook de komende jaren nog verwacht, zijn het resultaat van Lelystads beleid dat zich langjarig heeft gericht op sectoren als logistiek, maakindustrie en vrijetijdseconomie.

Meer informatie
De provincie, en de gemeenten in Flevoland, gebruiken de resultaten van het werkgelegenheidsonderzoek onder meer voor het economische programma, voor beleid op het gebied van aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt en voor monitoring. Je vindt het werkgelegenheidonderzoek op de website van Gemeente Lelystad.