Ondernemers en gemeente in gesprek over lokaal inkopen en aanbesteden

01/04/2022

Donderdagochtend 31 maart kregen Lelystadse ondernemers in de Raadzaal van gemeentehuis Lelystad de kans om kennis te maken met de kenniscentrum Inkoop (KCI) van de gemeente om zo meer te leren over hoe het inkoop- en aanbestedingsproces werkt. Meer dan 40 bedrijven waren aanwezig vanuit verschillende branches. Van de deelnemers was het merendeel lid van Bedrijfskring Lelystad, initiatiefnemer van de bijeenkomst.

Lokale bedrijven belangrijk voor de stad

Het expertisecentrum ‘Zakendoen met de Overheid’ van Bedrijfskring Lelystad helpt ondernemers hun weg vinden bij lokale inkoop en aanbestedingen. Voorzitter Bedrijfskring Lelystad Dirk Jan Verdoorn: “Lokaal inkopen is cruciaal voor de gemeente Lelystad. Lokale bedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van onze stad, de werkgelegenheid, duurzaamheid en een goede werk-privé balans. Lokale werknemers dragen bij aan de ontwikkeling van de stad doordat ze lokaal besteden, recreëren en zorg dragen voor de sociale verbinding.”

Elkaar weten te vinden

Doel van de Meet & Greet tussen gemeente en ondernemers was om met elkaar kennis te maken, te horen wat bij de ondernemers speelt en uitleg te geven hoe inkoop en aanbesteden binnen de gemeente is georganiseerd. Door met elkaar in gesprek te gaan kunnen gemeente en lokale ondernemers elkaar in de toekomst makkelijker vinden bij nog te vergeven opdrachten. 

Constructieve bijeenkomst

Het was een constructieve bijeenkomst en het gesprek verliep open en positief. Er werden twee online quizzen gedaan door de ondernemers en tijdens de interactieve sessie werden vragen beantwoord en praktijksituaties besproken. Er zijn concrete acties genoteerd om lokale ondernemers meer te betrekken bij te verstrekken opdrachten, zodat lokale ondernemers beter op de hoogte zijn van aanbestedingen en een grotere kans maken om in het zicht te komen bij de inkoopteams. Bedrijfskring Lelystad en Gemeente Lelystad werken samen de actiepunten de komende tijd verder uit en de bijeenkomst krijgt een vervolg.  

Wethouder Jack Schoone van Gemeente Lelystad tijdens de opening van de bijeenkomst: "Ik vind het belangrijk dat het Midden- en Kleinbedrijf in Lelystad zoveel mogelijk betrokken wordt bij het inkoopbeleid van de gemeente en dat alle ondernemers gelijke kansen krijgen."