Meldpunt “Flevoland helpt Oekraïne” lanceert website

02/05/2022

Provincie Flevoland en Flever hebben een meldpunt opgericht om lokale en regionale initiatieven te ondersteunen. Op donderdag 28 april lanceerden zij de website “Flevoland helpt Oekraïne” als aanvulling op dit meldpunt. Het doel is om inwoners en organisaties in Flevoland die zich inzetten of in willen zetten voor Oekraïne te versterken, door ze met elkaar te verbinden en informatie te delen.

Op de website staan naast een vraag en aanbod, informatie en links over vluchtelingenhulp en inspirerende verhalen van initiatieven. Het inzamelen van goederen blijft belangrijk om vluchtelingen in de regio te helpen. Een ander onderdeel van het meldpunt is het ondersteunen bij transporten naar de Roemeense regio Maramures tegen de Oekraïense grens. De provincie Flevoland onderhoudt al enige jaren een samenwerkingsrelatie met deze regio. Sinds de oorlog in Oekraïne worden veel Oekraïense vluchtelingen opgevangen in deze regio. Maramures heeft Flevoland om hulp gevraagd voor de opvang van deze vluchtelingen in Roemenië en voor hulp in Oekraïne zelf. Begin april is er een eerste transport aangekomen met hulpgoederen, zoals sanitaire producten, voedsel en dekens. Sindsdien zijn er nog vier transporten in Roemenië aangekomen. Hulp is en blijft nodig, daarom zullen er zeker nog transporten volgen. 

De oorlog in Oekraïne duurt nu twee maanden en heeft een grote impact op de hele wereld. Maar vooral voor de inwoners van Oekraïne. Ook in Flevoland zijn wij in gedachten bij Oekraïne. Er zijn allerlei initiatieven van inwoners, bedrijven en organisaties die spontaan tot stand zijn gekomen. Van het leveren van spullen, tot het aanbieden van slaapplaatsen aan vluchtelingen en solidariteitsmarsen. Het aantal Oekraïense vluchtelingen in Flevoland neemt nog steeds toe. Hoeveel wordt bijgehouden door de Veiligheidsregio Flevoland. De provincie wil helpen waar mogelijk. Wil je Oekraïne helpen? Wil je meer informatie over hoe je een en ander kunt aanpakken? Of heb je of ken je een mooi initiatief waarbij Oekraïense vluchtelingen worden geholpen? Dan kun je bij het Meldpunt “Flevoland helpt Oekraïne” (www.flevolandhelptoekraine.nl) terecht.