Oog in oog met een imposante koe

31/05/2022

Flevolandse kinderen bezoeken steeds vaker een educatieboerderij. Alleen al dit schooljaar bezochten ruim 160 schoolklassen een akkerbouwer, fruitteler of veehouder voor een les van de boer. Dat zijn bijna 5000 leerlingen! Dit is een geweldige, Flevolandbrede groei van boerderijexcursies, ondanks de gemiste maanden door corona. “Een mooie, maar ook broodnodige ontwikkeling”, aldus Nicolette van de Kamp van Boerderij Educatie Flevoland. “Juist in een provincie die gemaakt is en dient als graanschuur van Nederland is het van belang dat kinderen leren en beleven waar hun eten vandaan komt.”

Oog in oog met een koe

De educatieboer en -boerin kunnen na een bezoek van een schoolklas steevast rekenen op enthousiaste reacties van leerlingen én leerkrachten. Van de Kamp: “zo’n bezoek prikkelt écht alle zintuigen. Kinderen graven met hun handen in de klei op zoek naar aardappelen, proeven een mierzoete suikerbiet of staan oog in oog met een (toch wel imposante) koe. Zo’n boerderijbezoek doet wat met je en vergeet je je hele leven niet meer.”

Educatieboeren

Schoolklassen kunnen door de hele provincie op bezoek bij diverse educatieboeren, van akkerbouwers tot veehouders. Flevoland telt inmiddels bijna 50 van dit soort educatieboeren; boeren die speciaal zijn opgeleid om kinderen op een veilige, leerzame en belevenisvolle manier rond te leiden op hun boerderij. Nog een reden waarom boerderijbezoeken aanslaan is het feit dat een boerderijbezoek aansluit bij de kerndoelen van het basisonderwijs. 

Samen sterk voor – www.boerderijeducatieflevoland.nl

Boerderij Educatie Flevoland is een provinciale samenwerking tussen de vereniging Kom bij de Boer en De Lelystadse Boer. Zij vertegenwoordigen samen de educatieboeren in Flevoland. Voor het boeken van lessen en de ontwikkeling van educatie wordt nauw samengewerkt met de NDE partners in Flevoland: IVN Flevoland en Stad&Natuur Almere. Gezamenlijk lanceren zij de website www.boerderijeducatieflevoland.nl. Via deze gezamenlijke site wordt het belang van voedseleducatie op een heldere manier toegelicht en kunnen (basis)scholen eenvoudig doorklikken op hun gemeente om een excursie te boeken.

Boerderijeducatie in Flevoland wordt omarmd door de Provincie en alle 6 de gemeentes, partners als de GGD, Aeres Hogeschool en Jongleren Eten en meer dan 40 vrienden/sponsors (bedrijven). Samen onderschrijven zij het doel om middels het verhaal van de educatieboeren stad en land te verbinden, mensen te leren over herkomst van gezond voedsel en om gezond eetgedrag te stimuleren, te beginnen bij de kinderen.