Verlenging projectsubsidie Welzijn Lelystad voor jongerenproject Challenge Up

14/02/2023

Challenge Up, Welzijn Lelystad

Challenge Up, Welzijn Lelystad is een project in het landelijke programma van de Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Zij enthousiasmeren jongeren en jong volwassenen tussen de 12 en 30 jaar om iets maatschappelijks te doen voor een ander. Het is één van de vele projecten in Nederland, die sinds 2018 zijn gestart met MDT. In 2021 en 2022 hebben 489 jongeren bij Challenge Up tussen de 80 en 200 uur in een half jaar iets voor een ander gedaan. Gezamenlijk hebben zij zich in totaal 53000 uur ingezet voor een ander. Onlangs heeft Welzijn Lelystad verlenging van hun projectsubsidie mogen ontvangen. Dit betekent dat Challenge Up tot en met 2025 jongeren en jong volwassenen in Lelystad mag begeleiden in hun Maatschappelijke Diensttijd.

Jongeren doen bij Challenge Up iets voor een ander met wat hen inspireert, gelinkt aan hun hobby, interesses, sport of opleiding. Samen met de jongere kijkt de jongerencoach van Welzijn Lelystad wat het beste bij hem/haar/hen past. De jongere ontwikkelt nieuwe skills, ontmoet andere doelgroepen, organisaties en bedrijven en ervaart hoe mooi het is om iets voor een ander te doen. Jongeren doen mee in hun vrije tijd, als onderdeel van hun stage of tijdens MDT-activiteiten met hun klas op school in het kader van Burgerschap of Projecten.

De jongeren helpen o.a. bij Woonzorg Flevoland, Prehistorisch Museum Swifterkamp, BinnenInn, Coloriet, Groene Sluis, Kwintes en bij ons eigen Kookcafé, Theatergroep en Praatcafé. Ook zijn ze maatje voor een kindje of jongere en sportmaatje voor mensen met een beperking in het project Super COOL!. Jongeren mogen echter ook helpen bij bedrijven. Jongeren helpen zo nu en dan al bij Kinderopvang Go en gaan vanaf dit jaar ook aan de slag bij City Marketing Lelystad. Uiteraard staat de ontwikkeling van de jongeren voorop en vraagt Welzijn Lelystad jou om de jongeren te begeleiden tijdens hun MDT-traject in uw bedrijf. Door een warme samenwerking met de Lelystadse Uitdaging en het Lelystad Akkoord zijn er al mooie matches en bedrijfsbezoeken gerealiseerd met het Lelystadse bedrijfsleven. Welzijn Lelystad wil  jongeren in contact brengen met een nog groter netwerk van bedrijven via de samenwerking met Bedrijfskring Lelystad. 

Wat biedt Challenge Up?

  • Tijdens het MDT-traject begeleiden zij de jongeren op maat, zodat iedere jongere op eigen tempo zijn/haar/hen talenten kan ontdekken en ontwikkelen.
  • Een vaste jongerencoach begeleidt de jongeren tijdens het MDT-traject en bezoekt hiervoor de jongere frequent bij jouw bedrijf en onderhoudt met beiden nauw contact.
  • Nieuwe toekomstige medewerkers, die out of the box denken, met een frisse blik de wereld in kijken.
  • Jongeren brengen kennis mee over social media, internet en hoe leeftijdsgenoten te bereiken.
  • Een groot netwerk met contacten bij het onderwijs en maatschappelijke organisaties.
  • Voor de jongeren organiseren zij leuke bijeenkomsten met een hapje en drankje om andere jongeren te ontmoeten en de successen te vieren.

Challenge Up biedt twee verschillende trajecten aan voor jongeren:

  • Een Basis traject: Jongeren die op school zitten of werken komen onder schooltijd of in hun vrije tijd een paar uurtjes per week helpen. Dit doen zij in een periode van maximaal een half jaar.
  • Een Plus traject: Jongeren die op dit moment een tussenjaar of geen vorm van dagbesteding kunnen een twee dagdelen per week helpen in een periode van drie maanden tot een half jaar.

Uiteraard kunnen de jongeren tijdens hun MDT-traject ook korte klussen doen bij meerdere maatschappelijke organisaties of bedrijven en een paar keer een kijkje komen nemen bij jou in het bedrijf.

Na een succesvolle afronding van hun traject ontvangen de jongeren een landelijk erkend certificaat en een cadeaukaart als bedankje voor de inzet.

Heb je interesse om een MDT-plek, een bedrijfsbezoek of iets anders te bieden voor een jongere, dan maakt Welzijn Lelystad wij graag een afspraak. Kijk meer voor informatie hier of neem contact op met Monique Bak, projectleider Challenge Up, tel. 06-11315716  m.bak@welzijnlelystad.nl