BKL in gesprek 2023

Directeur Sandra Kamp spreekt met regelmaat onze BKL leden. Met BKL in gesprek willen we achterhalen waarom ondernemers en organisaties zich aanmelden als lid van onze vereniging, wat ze nodig hebben én wat ze bij BKL willen halen. Hieronder lees je de korte verslagen van deze gesprekken.

Wil je ook in gesprek met BKL? Nodig ons uit voor een digitaal, telefonisch of persoonlijk gesprek via sandrakamp@bedrijfskring.nl.

 

Appetito Lelystad

Vader en zoon Freek en Patrick Snels zijn de eigenaren van Appetito Lelystad. Inmiddels is deze nieuwe horecagelegenheid een aantal maanden open en volop in bedrijf. Beiden met een andere achtergrond (vader Freek deed Bedrijfseconomie aan de HEAO en zoon Patrick volgde een grafische studie) kwamen ze bij de horeca uit, waar hun hart ligt. 

Freek runde eerder een restaurant in Hilversum en Patrick zijn eerste horecabaantje was bij de ABC Corner. "Mijn leukste baan tot nu toe. Ik houd van koken, contact met de klanten en het opleiden van personeel. Ook al was het een bijbaan, als de kok ziek was, stond ik ineens toch mee te draaien in de keuken." Patrick werkte als assistent-manager bij Hajé en twee jaar geleden startte hij een samenwerking met The Tosti Club in Lelystad, een activiteit die door de coronacrisis helaas niet tot ontwikkeling kwam. Het tweetal is echter weer helemaal terug en vol grootse plannen om hun keuken te laten proeven in onze stad. Hoe ontstond die samenwerking? Freek: "Dat ging vanzelf. Ik zei tegen Patrick: zullen we samen iets beginnen? En zo ging het balletje rollen. Huisvesting in het pand waarin The Tosti Club voorheen was gevestigd was een wens maar dan wel op voorwaarde dat vanaf daar bezorgd mocht worden. En dat is gelukt!"

Sandra vroeg de horecaondernemers waarvoor we terecht kunnen bij Appetito. "Voor het bezorgen van echte traditionele Italiaanse gerechten", vertelt Patrick. "Ook kun je op locatie sfeervol eten en genieten van een Italiaanse espresso of een cocktail. Wij besteden met zorg veel aandacht aan elk drankje. Voor een bedrijfscatering draaien de heren hun hand ook niet om. Als we het anderen maar naar de zin maken!". 

Ons netwerk brengt hen bij de BKL. Freek: "We zien dat jullie een enorm netwerk in de stad hebben, we zijn op zoek naar meer naamsbekendheid en verbinding. En we deden al mee met Lekker Lelystad eind oktober, een geweldig initiatief." Samen met hun groeiende team werken ze hard aan hun droom: een trendy zaak. En misschien wel een franchiseconcept in de toekomst?

 

Proper

Paul Raatgever, is eigenaar van Proper.nl. Sandra bezocht hem aan het pand op het Noordersluis, waar het bedrijf al 18 jaar gevestigd is. Sandra: "Hoe ben je ooit dit vak ingerold?" Een lachende Paul: "Ooit had ik samen met mijn broer een bijbaantje. We wasten de ramen bij bedrijven, winkels en horeca en eigenlijk heb ik de branche daarna nooit meer verlaten." Inmiddels heeft Proper.nl een trackrecord van zo’n dertig jaar en komen de specialisten in professioneel glazenwas- en gevelonderhoud bij allerlei soorten gebouwen. Grote opdracht gevende bedrijven en vastgoedbeheerders maar ook kleinschalige projecten.

Hoe kwam hij in Lelystad terecht? Paul: "Ik groeide op in Friesland en kwam naar Lelystad vanwege mijn toenmalige relatie. Inmiddels woon ik er al een tijd en heb ik een behoorlijk netwerk. Maar nog niet echt zakelijk in Lelystad en omgeving, dat is nu onze volgende stap." Hun werkgebied is hier in Flevoland nog minder ontwikkeld. "Klopt, onze klanten zitten voornamelijk in de Metropool-Randstad, zoals de Amsterdamse Zuidas en in en rond Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Breda en Eindhoven. Maar ook in Almere. We werken vrijwel landelijk van Hengelo tot Scheveningen en van Groningen tot Maastricht en zelf sinds vorig jaar rond Antwerpen. Maar we willen ons nu ook meer begeven op de lokale markt en zullen daarmee naast onze expertise in de glas en gevelreiniging ook gaan focussen op de klassieke schoonmaak, dus interne dagelijkse (kantoor) schoonmaak in bedrijfs- en industrie gebouwen."

"Wij werken met een enthousiaste groep van zo’n +45 mannen. Allemaal fulltime glazenwassers en gevelreinigers. Ongeveer 60% is in vaste dienst en de rest zijn ZZP’ers. Op kantoor werken 2,5 fulltimers op de administratie 3 uitvoerders die ook veel on the road zijn. Ik ben trots op ze en we sluiten het jaar dan ook altijd af met een mooi feest. Een barbecue en een drankje, een kerstcadeau en een financiële bonus voor alle medewerkers. Het is altijd een prettig en ongedwongen samenzijn."

En de toekomst? "Op een gegeven moment zal ik stoppen en de activiteiten overdragen aan mijn zoon en de bedrijfsleider Kevin. Voor nu focus ik me op netwerken in Lelystad en omgeving om via de Bedrijfskring meer ondernemers te leren kennen."


Linkerfoto: Paul Raatgever
Rechterfoto: Kevin van den Berg

 

Juist Makelaars & Taxateurs

Maroesja Schuurmans en Nicoline Honig, eigenaressen van Juist Makelaars & Taxateurs zijn ‘Makelaars in woongeluk’. Maroesja: "Een huis kopen of verkopen is niet zomaar iets. Het is een van de belangrijkste aankopen of verkopen in iemand z'n leven. Het gaat dus om emoties. Onze slogan is niet voor niets ‘Dé makelaar die snapt dat je ook een mens bent." "Onze kracht is daarnaast de tijd die wij nemen voor onze klanten", vult Nicoline haar aan. "Juist in deze hectische woningmarkt is het belangrijk dat een makelaar er voor je is. We nemen ze mee in het hele proces van A tot Z, of het nou gaat om het kopen of verkopen van een huis. En dat kan omdat we thuis zijn in alle facetten van de makelaardij."

Maroesja startte haar carrière in de werving en selectie. "Toen hielp ik mensen aan een baan en nu aan een huis." Sinds 15 jaar werkt ze in de makelaardij,  in 't Gooi en Flevoland. "In Lelystad werken vind ik heerlijk, ik houd van dit nieuwe gebied vol kansen." Nicoline kwam via een start als valutamakelaar in de bedrijfsmakelaardij terecht als bedrijfsmakelaar en bedrijfstaxateur. Vervolgens groeide ze door als woningmakelaar en woningtaxateur. "Ik woon ook in Lelystad en geniet van de rust en de omgeving." Ze leerden elkaar kennen doordat ze collega’s werden bij hetzelfde filiaal van hun werkgever in Almere. De drive en passie die ze beiden hadden, bleek echt tot een klik te leiden. "We kijken op dezelfde manier naar ons vak en geloven beiden dat de huizenmarkt menselijker kan."

De klik kan er zijn, maar dan nog samen ondernemen. Wat maakt hun combinatie succesvol? Nicoline: "In april van dit jaar gingen wij beiden uit dienst bij die werkgever en startten wij Juist. We hadden (en hebben) er het volste vertrouwen in dat dit zou lukken, want we hebben dezelfde passie en gedrevenheid, namelijk mensen persoonlijk te begeleiden met de ver- en/of aankoop van hun woning." Maroesja: "Wij vullen elkaar heel goed aan, daar ligt absoluut onze kracht. Verder is het iedere dag weer een feestje om dat te doen wat je het liefste doet. Mensen helpen met de ver- en/ of aankoop van hun huis!"

Door een collega makelaar in Lelystad kwamen ze bij de BKL, vertelt Maroesja. "En we waren wel benieuwd naar de netwerkmogelijkheden in Lelystad." Nicoline: "We vinden het belangrijk om mensen te leren kennen in de stad."


Fotograaf: Yvette Kulkens Photography.

 

Lees ook de eerdere gesprekken van 2022